back

Покращення навколишнього середовища – через використання альтернативних джерел енергії

05 червня 2013

5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Майже сорок років тому, у 1972 році, на Стокгольмській конференції, що була присвячена проблемам навколишнього середовища, двадцять сьомою сесією Генеральної Асамблеї ООН було запропоновано відзначати цей день. Генеральна асамблея ООН у своїй резолюції звернулася до урядів усіх держав на планеті Земля з пропозицією приєднатися до щорічного заходу і цим підтвердити готовність брати участь у поліпшенні і зберіганні довкілля на Землі.

Україна приєдналася до світової спільноти і прийняла Всесвітній день охорони навколишнього середовища як офіційне свято в 1998 році.

Відзначення цього дня розраховано на те, щоб привернути увагу до проблем навколишнього середовища. Надзвичайно важливим є те, що проблеми навколишнього середовища мають стимулювати політичний інтерес та відповідні дії.

В Україні останніми роками владою зроблені важливі кроки щодо впровадження нових підходів в енергетичній політиці. Зокрема, як зазначив Президент України Віктор Янукович на підсумковій прес-конференції 01 березня 2013 року: «Відчутний прогрес досягнуто у напрямках, які є визначальними для забезпечення енергетичної безпеки країни, а саме підвищення ефективності, розвитку альтернативних джерел енергії і диверсифікації енергопостачання. Скорочено споживання газу у чорній металургії. Розвивається вітрова та сонячна енергетика. Ми не тільки зміцнюємо енергетичну безпеку, але й розвиваємо високотехнологічний сектор української економіки.

Зараз потрібно підштовхнути процес оновлення виробничих фондів, стимулювати впровадження технологічних інновацій і енергозберігаючих технологій». Один із напрямків, який найбільш розвивається в Україні – сонячна енергетика. В Україні до кінця 2014 року може бути побудовано, як мінімум, десять сонячних електростанцій. В найближчі два роки Україна в 10 разів збільшить потужність електростанцій, які використовують енергію сонця, вітру і води малих річок. Таким чином, ми покращимо екологію, знизимо залежність від імпортних енергоресурсів і зміцнимо енергетичну безпеку, виявивши при цьому турботу про майбутні покоління.

https://legalaid.gov.ua/