back

В районі має бути сучасна, модернізована система охорони здоров’я

12 червня 2013

Медична реформа, яка триває в Україні спрямована на побудову єдиного медичного простору, в якому б, як у єдиному ланцюгу, злагоджено працювали всі рівні медичної допомоги. Президент України Віктор Янукович наголошує на необхідності побудови єдиного медичного простору, починаючи з перинатальних центрів і закінчуючи лікарнями 2-4 рівня та спеціалізованими медичними центрами. Глава держави зазначає, що на реалізацію цих завдань потрібно не шкодувати ні коштів, ні організаційних зусиль. І останні доручення Президента, дані за підсумками розгляду питання реформування медичної галузі на Комітеті економічних реформ 11 червня ц.р., спрямовані на поширення позитивного досвіду впровадження змін у пілотних регіонах, забезпечення фінансування потреб первинної медико-санітарної допомоги і системи екстреної медицини.

Протягом 2 років експерименту у пілотних регіонах України нова модель організації і фінансування первинної меддопомоги показує ефективність. На цьому акцентував Глава держави, зазначивши, що в тих регіонах, де відбулися позитивні зрушення, «люди задоволені наближенням лікарської допомоги до місця проживання. Особливо це відчутно на селі.»

Реформа медичної галузі в Прилуцькому районі турбує мешканців усіх близьких і далеких, великих і маленьких населених пунктів. Це зрозуміло, бо життя не стоїть на місці, все змінюється і залишатись системі такою, коли в районі проживало понад 50 тисяч осіб і зараз, коли чисельність населення зменшилась до 37 тисяч, немає ніяких підстав. Та й те, що медична наука пішла далеко вперед також спонукає до впровадження нової системи надання медичних послуг населенню.

Всім відомо, що будь-які реформи не завжди позитивно сприймаються громадянами. Тому особливо важливим є проведення роз’яснення щодо запропонованих змін. Така робота проводиться в районі постійно: через спілкування з мешканцями населених пунктів, через засоби масової інформації і безпосередньо виносячи проекти напрацьованих змін до широкого загалу. На останню ХХІ сесію районної ради, засідання якої проходило в два етапи, було винесено на затвердження План модернізації медичної галузі в районі. Щоб його прийняти, на розширеному засіданні постійних комісій районної ради, куди були запрошені і депутати, і фахівці галузі охорони здоров’я, і сільські, селищні голови, відбулося відповідальне, зважене обговорення Плану модернізації. Адже всі розуміють, що модернізація первинної ланки медичної галузі району давно назріла, і вирішувати її необхідно планомірно, враховуючи норми, які передбачає держава, разом же враховувати невідкладні потреби місцевих громад – відповідно до категорій населених пунктів та особливостей медичних закладів на їх територіях.

Під час обговорення на засіданні постійних комісій головний лікар центральної районної лікарні Володимир Заєць наводив багато прикладів зробленого, зокрема як тепер працює фельдшерський пункт на території Піддубівської сільської ради, які аргументи щодо того, як повинна надаватись первинна медична допомога у малих та віддалених населених пунктах, які амбулаторії загальної практики – сімейної медицини планується створити і багато інших питань, що стосуються реформування медичної галузі в районі. В результаті План модернізації затверджено, виконавці працюють над його реалізацією.

Відділ інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/