back

Наталія Бутко, начальник управління соціального захисту населення: забезпечення молоді першим робочим місцем – одне з ключових соціальних завдань, яке ставить перед органами місцевої влади Президент України

27 червня 2013

В умовах жорсткої конкуренції на сучасному ринку праці найважливішим пріоритетом соціальної політики держави є збереження трудового потенціалу та соціальний захист населення від безробіття, особливо тих, хто не здатний на рівних конкурувати на ринку праці. Серед них - молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної служби і яка вперше шукає роботу.

У 2013 році набув чинності новий Закон України «Про зайнятість населення», який розроблений на виконання соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на впровадження активної політики зайнятості та створення нових робочих місць.

У новій редакції Закону України «Про зайнятість населення» приділено значну увагу молодіжній зайнятості. Зокрема, посилено додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню громадян, які неконкурентоспроможні на ринку праці, в тому числі молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах і яка вперше приймається на роботу. Законом всім роботодавцям встановлено обов‘язок забезпечити зайнятість 5 % таких категорій громадян.

У Державному бюджеті України на 2013 рік передбачено 25 млн. грн. для відшкодування витрат роботодавців за працевлаштованих на перше робоче місце молодих осіб, що дозволить компенсувати фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштованих на перше робоче місце.

Основною проблемою доступу молоді до робочих місць є відсутність досвіду роботи. Саме тому, згідно з новою редакцією Закону України «Про зайнятість населення» студенти останніх курсів професійно-технічних та вищих навчальних закладів мають право на стажування у роботодавців на умовах строкового трудового договору до шести місяців.

Відповідна робота триває і в області. У 2012 році відповідно за направленням служби зайнятості були працевлаштовані 114 таких випускників на свої перші робочі місця за набутою професією (спеціальністю), що на 11,8% більше, ніж відповідне працевлаштування 2010 року. З усієї кількості працевлаштованих у такий спосіб осіб випускники професійно-технічних навчальних закладів становили – 82 чол., а випускники вищих навчальних закладів — 32.

Найбільше було працевлаштовано кухарів – 28 осіб, по 10 осіб працевлаштувались за спеціальностями бухгалтерський облік та облік і аудит, 9 осіб знайшли перше робоче місце тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, по 7 осіб працевлаштовані електрозварниками ручного зварювання та слюсарями з ремонту автомобілів. Решта осіб – це електрозварники, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, кондитерами, малярами, верстатниками широкого профілю, столярами, слюсарями ремонтниками, токарями, швачками, штукатурами та ін.

Загалом витрачено коштів на відшкодування роботодавцям фактичних витрат на заробітну плату за таких осіб у 2012 році 737 тис. грн.. та уже у цьому році витрачено 590 тис. грн.

З початку дії нового закону в січні-травні 2013 року в області працевлаштовано майже 2,5 тисячі молодих осіб віком до 35 років, що на 31% більше, ніж за відповідний період 2012 року. З них 75 випускників навчальних закладів забезпечено першим робочим місцем.

Закон передбачає заходи зі збереження кваліфікованих спеціалістів і залучення молодих фахівців у села.

Закон дає можливість видавати стартові виплати у розмірі 10 мінімальних зарплат (понад 11 тисяч гривень) молодим спеціалістам, які укладають трудовий контракт терміном не менше як на три роки для роботи у сільській місцевості. Окрім того, якщо вони працюють більше 10 років — матимуть право на отримання там житла.

З початку 2013 року в Прилуцькому районі працевлаштовано молоді до 35 років – 142 особи, з них 3 отримали одноразову допомогу на відкриття власної справи. На громадські роботи в районі залучено 28 молодих людей. Прилуцьким центром зайнятості проведено 8 ярмарків вакансій, в який взяли участь 17 осіб молоді з населених пунктів району.

Саме тому пріоритетами місцевих органів влади є:

- проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців стосовно компенсаторів, пільг, передбачених Законом України "Про зайнятість населення", при створенні нових робочих місць, працевлаштуванні молоді, положень щодо стажування випускників ВУЗів;

- проведення профорієнтаційних заходів для молоді з метою підвищення престижності професій, затребуваних у реальному секторі економіки, насамперед робітничих;

- підвищення ефективності взаємодії з роботодавцями, направленої на стимулювання створення нових робочих місць;

- сприяння самозайнятості молоді, проведення із залученням представників органів державної влади і компетентних організацій консультацій з питань організації та впровадження підприємницької діяльності.

https://legalaid.gov.ua/