back

У Прилуцькому районі аграрний бізнес є активним учасником соціально-економічного розвитку сільських територій

14 серпня 2013

З метою реалізації у регіоні завдань та доручень Президента України щодо створення належних умов життя для мешканців сільських населених пунктів шляхом залучення аграрного бізнесу для вирішення проблемних питань територіальних громад, на території Прилуцького району всі суб’єкти сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території села і орендують землю, разом із сільською радою укладають соціальні угоди про співпрацю з територіальними громадами і надають вагому допомогу на розвиток соціальної сфери, ремонт доріг та утримання інших об’єктів інфраструктури.

Прилуцький район є одним з першопроходців у налагодженні тісної співпраці агробізнесу з сільськими територіальними громадами на території Чернігівської області. Практику взаємної співпраці орендарів земель з територіальними громадами на території району розпочато ще з 2006 року СТОВ «Цукровик», і вже на сьогоднішній день є чимало прикладів, коли сільськогосподарські інвестори всіляко сприяють стрімкому розвитку інфраструктури сільських населених пунктів і тим самим створюють належні умови життя для мешканців села.

Цього року за кошти інвесторів здійснено частковий ремонт приміщень шкіл (Линовицька, Лісовосорочинська, Канівщинська сільські ради), дитячих садків (Білошапківська), будинків культури (Мазківська, Малківська), сільських рад (Валківська, Дідовецька), ФАПів (Білошапківська) та ремонт водонапірних башт та водогонів (Білошапківська, Линовицька, Охіньківська), ремонт пам’ятників (Бубнівщинська, Линовицька, Мазківська), ремонт мосту (Переволочнянська), зроблено капітальний ремонт та відкрито їдальню у с. Нетяжино, здійснюється ремонт церви у с. Мазки та с. Обичів, розпочато будівництво церкви у с. Валки. На території всіх сільських рад без винятку за безпосередньої допомоги інвесторів здійснено ямковий ремонт доріг, благоустрій населений пунктів та кладовищ, вивіз твердих побутових відходів на сміттєзвалища, розчистку вулиць від снігу, випилювання аварійних дерев, обкошування парків та узбіч доріг. Також значна матеріальна підтримка сільгоспінвесторів направлена на зміцнення матеріально-технічної бази та забезпечення продуктами харчування шкіл та дитячих садків (Білорічицька, Білошапківська, Знам’янська, Канівщинська, Линовицька, Сергіївська), забезпечення підвозу дітей до школи (Дідовецька, Нетяжинська), проведення екскурсійних поїздок (Знам’янська, Канівщинська, Линовицька, Дідівська) та забезпечення можливості приймати участь школярам у спортивних змаганнях (Линовицька, Богданівська, Канівщинська) та фестивалях (Канівщинська, Яблунівська) за межами району. Значна матеріальна допомога надається ветеранам Великої Вітчизняної Війни, ліквідаторам-чорнобильцям, інвалідам - учасникам бойових дій, сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів та жителям сіл, які потребують невідкладного, дорогого лікування (с. Єгорівка, с. Манжосівка). Не залишаються без фінансової допомоги і проведення культурно-масових заходів на території Прилуцького району таких як Міжнародний жіночий день 8 Березня, День захисника вітчизни, День Перемоги, Міжнародний день захисту дітей, День села та шкільних випускних вечорів.

Завдяки тісній співпраці сільських територіальних громад із суб’єктами агробізнесу вдалося досягти вагомих результатів і дозволило Прилуцькому району зайняти лідируючі позиції в області. На сьогоднішній день соціальний розвиток сільської місцевості можливий тільки на основі добре налагодженого агровиробництва, яке в результаті має дати поштовх для підвищення соціальних стандартів і розвитку інфраструктури сільських населених пунктів.

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/