back

За цей рік планується освоїти близько 300 мільйонів гривень, які дадуть господарюючі суб’єкти для розвитку сільських територіальних громад Чернігівщини

14 серпня 2013

Про це повідомив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час брифінгу для представників обласних засобів масової інформації в ході робочої поїздки до Бобровицького району.

«Для нас дуже важливо, щоб бізнес, який працює в області, ніс соціальну відповідальність за розвиток тієї території, де він працює. Особливо це актуально для сільських територій Чернігівщини, адже наша область аграрна», - наголосив Володимир Хоменко.

За його словами, підприємець може бути успішним лише за умови турботи про розвиток громади.

І таких прикладів в області достатньо.

Агроформування Бобровицького району вже в цьому році надали допомоги на розвиток інфраструктури сільських населених пунктів. Виконано ремонт школи, дитячого садка, будинку культури в с. Вороньки, встановлено пам'ятник воїнам Інтернаціоналістам та ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в с. Нова Басань, проведено ремонт доріг та системи опалення у клубі с. Наумівки, здійснено ремонт ФАПу у с. Осокорівка.

У Прилуцькому районі на розбудову інфраструктури сільських населених пунктів місцевими сільгоспвиробниками витрачено 4,6 млн. грн. Проведено ремонт доріг, газифіковано приміщення дитячого садка в с. Білорічиця. Завершено ремонт будинку культури, виконано ремонт школи, дитячого садка та ФАПу в с. Богданівка.

У Бахмацькому районі завдяки допомозі місцевих сільськогосподарських підприємств виконано робіт на суму 3,7 млн грн. Так, в с. Дмитрівка проведено ремонт доріг, виконано ремонт будинку культури, в с. Григорівка збудована церква й за рахунок агропідприємства утримується місцева футбольна команда.

У Варвинському районі СТОВ «Дружба-Нова» надало соціальної допомоги на суму 2,2 млн. грн.

За підтримки місцевих підприємств відновлюється робота аптечного пункту, лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини у с. Івангород Ічнянського району. Сільські ради району отримали від аграрних підприємств 2,7 млн. грн. допомоги.

В Чернігівському районі в селах Пльохів, Рудка та Кувечичі відремонтовано дороги, вуличне освітлення та водогін, в с. Анисів відремонтовано церкву. На підтримку сільських громад сільськогосподарськими підприємствами району в цьому році вже витрачено 1,2 млн. грн.

Відрахування сільгосппідприємств на розвиток інфраструктури села за оперативними даними щорічно складали від 25 до 35 млн. грн.

Крім того, на заходи щодо створення належних умов життя для жителів сільських та селищних територіальних громад направляються бюджетні кошти. Всього у 2012 році на підтримання в належному стані соціальної сфери сільської місцевості області з державного бюджету було спрямовано асигнувань на загальну суму 159,3 млн. грн.

Також для сільського населення та виробників сільськогосподарської продукції розроблені і діють державні програми: по утриманню молодняку ВРХ, відшкодування вартості установок індивідуального доїння, бюджетна дотація за вирощене і продане на переробне підприємство ВРХ та свині, інші соціальні програми. За минулий рік розмір такої допомоги склав понад 13,9 млн. грн., а за сім місяців поточного року 5,8 млн. грн.

Загалом по області станом на 1 серпня укладено 610 соціальних угод між орендарями сільськогосподарських угідь та територіальними громадами.

«Все залежить від того, як налаштований колектив та його керівник на вирішення тих чи інших проблем, як вони інтегровані у процес розвитку цього села.

Господарювати треба так, щоб коштів вистачало на утримання на належному рівні прибутковості все господарство і на розвиток територій. Це взаємопов’язані речі, адже для висококваліфікованих фахівців повинні бути створені належні умови проживання і роботи», - зауважив очільник області.

Він також підкреслив, що вирішення соціальних проблем – це не тільки школи, дороги та лікарні, а ще й заробітна плата, яку виплачує керівник господарства. На зростанні рівня зарплати темпами, які випереджають підвищення цін на споживчі товари, наголошує і Глава держави.

«

За рахунок спільних зусиллях органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за участі аграрного бізнесу ми зможемо вирішити питання по формуванню соціальної інфраструктури на селі, чим забезпечимо покращення умов проживання та благополуччя сільського жителя», - зазначив Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/