back

Щодо перевезення пільгових категорій населення Прилуцького району

04 вересня 2013

Право окремих категорій громадян на безкоштовний проїзд в міському та приміському автомобільному транспорті визначено рядом Законів України.

На сьогоднішній день відповідно до чинного законодавства таке право мають близько 13 тис. жителів Прилуцького району. Відповідно до планових розрахунків для забезпечення 6 поїздок всім пільговим категоріям населення, які проживають на території Прилуцького району необхідно з бюджету отримувати близько трьох мільйонів гривень на рік. Проте щорічно із державного бюджету для забезпечення пільгового перевезення виділяється всього близько 25% необхідної суми. Це змусило Прилуцьку РДА шукати більш раціональні способи задоволення пільгового проїзду.

Тому на п’ятій позачерговій сесії Прилуцької районної ради шостого скликання від 26.05.2011 року прийнято Рішення „Про затвердження Порядку здійснення компенсаційних виплат за перевезення приватним автотранспортом пільгових категорій населення”. Відповідно до Порядку пільгове перевезення громадян в Прилуцькому районі здійснюється на підставі іменних талонів, виданих сільськими, селищними радами.

Відшкодування перевізникам збитків за пільговеперевезення здійснюється з державного бюджету в межах кошторисних призначень на відповідний бюджетний рік. На 2013 рік з Державного бюджету для здійснення пільгового перевезення при заявленій в кінці 2012 року потребі 1034 тис. грн. виділено 713,6 тис. грн. (менше 70% від потреби).

Так як на початок 2013 року виникла заборгованість по компенсаційних виплатах за пільгове перевезення пасажирів у сумі 104,4 тис. грн., то згідно Бюджетного кодексу України заборгованість, яка виникла на кінець року, погашється за рахунок кошторисних призначень нового бюджетного року. Отже, фактично на 2013 рік залишилося коштів для забезпечення пільгового проїзду громадян в сумі 609,2 тис. грн. Непомірно малі кошти унеможливлюють забезпечення пільгового проїзду жителів району до кінця 2013 року за умови забезпечення трьох поїздок на місяць (6 талонів) пільгових категорій громадян. Тому управлінням соціального захисту райдержадміністрації на розгяд сесії районної ради винесено клопотання про зменшення кількості талонів. Тому двадцять четвертою (позачерговою) сесією районної ради було прийнято рішення про зменшення кількості виданих талонів для пільгового проїзду.

Разом з цим Прилуцька РДА звернулася до облдержадміністрації з проханням переглянути обласний бюджет та збільшити суму кошторисних признячень для відшкодування компенсаційних виплат за перевезення пільгових категорій громадян Прилуцького району. У разі вирішення даного питання позитивно і надходження додаткових коштів, кількість талонів буде збільшено.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/