back

Держфінінспекція отримала новий засіб контролю у сфері державних закупівель

30 вересня 2013

Державна фінансова інспекція України отримала новий засіб контролю у сфері державних закупівель.

З набранням чинності нового Порядку (з17.09.2013) проведення перевірок держзакупівель органом державного фінансового контролю Держфінінспекція України отримала право проводити відповідні контрольні заходи – перевірки державних закупівель – на підконтрольних установах та вимагати усунення виявлених порушень.

До набрання чинності цього Порядку Держфінінспекція не могла проводити перевірок держзакупівель як окремих контрольних заходів, а тому здійснювала їх у межах інспектування та державного фінансового аудиту.

Крім того, Держфінінспекція здійснювала контроль за дотриманням законодавства щодо держзакупівель шляхом запиту відповідних документів у підконтрольних установ (без виходу на об’єкт контролю шляхом запиту документів). При цьому за результатами таких заходів звернення Держфінінспекції до підконтрольних установ усунути встановлені порушення, зокрема шляхом відміни торгів або розірвання укладеного договору про закупівлю, мали рекомендаційний характер.

Тепер же Держфінінспекція має право складати протокол про адміністративні порушення з подальшою передачею цих матеріалів до суду для винесення відповідної постанови. А також передавати матеріали перевірки до правоохоронних органів (МВС, СБУ, органи прокуратури) для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Довідково. За 9 місяців 2013 року за результатами контролю за дотриманням законодавства щодо держзакупівель шляхом запиту відповідних документів у підконтрольних установ (без виходу на об’єкт контролю шляхом запиту документів) територіальні органи Держфінінспекції України попередили зайві витрати державних коштів у сфері держзакупівель на загальну суму майже 1,25 млрд грн. Зокрема, через виявлені фінансові порушення були відмінені конкурсні торги на загальну суму 527,8 млн грн. Укладених договорів розірвано на загальну суму 721 млн грн.

Валентина Романова, начальник Прилуцької об’єднаної держфінінспекції

https://legalaid.gov.ua/