back

Стан реалізації нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» в Прилуцькому районі розглянуто на розширеній апаратній нараді

30 вересня 2013

30 вересня на розширеній апаратній нараді, яку провів голова райдержадміністрації Олег Власенко, було розглянуто стан реалізації нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» в Прилуцькому районі.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Бутко, яка доповідала по цьому питанню, наголосила, що нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» спрямовані на захист дітей і передбачають збільшення державної підтримки, зокрема, дітей з особливими потребами, дітей-сиріт та сімей, які виховують таких дітей.

У результаті кожна малозабезпечена сім’я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця 2013 року - на 619 грн., у 2014 р. – на 976 грн. у порівнянні з 2012 роком.

В Чернігівській області відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» допомогу отримує 3451 сім’я, в яких виховується 7,8 тис. дітей віком до 18 років, з них 1339 сімей – багатодітні, де виховується 5 тисяч дітей. Середній розмір допомоги багатодітній сім’ї становить 2287 грн.

Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.09.2013 року державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям призначено 91 сім’ї на суму 1619,5 тис. грн., у тому числі з них 56 багатодітних сімей, в яких виховується 221 дитина. При цьому середній розмір допомоги у малозабезпечених багатодітних сім’ях становить 2,5 тис, грн.

Окрема увага приділяється дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів. Для повернення соціальної справедливості збільшується допомога по догляду за дітьми-інвалідами, в першу чергу за тими, у яких найвищий ступінь втрати здоров’я. Тому новими соціальними ініціативами збільшено надбавку на догляд за дитиною-інвалідом (з найтяжчим ступенем функціональних обмежень) на 25 % (з 486 до 729 гривень для дітей віком до 6 років та з 605 до 907 гривень для дітей віком 6-18 років). Розмір допомоги для догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, збільшено у півтора рази, що дає кожній сім’ї додатково від 243 до 302 гривень щомісяця залежно від віку дитини.

Станом на 01.09.2013 року у Прилуцькому районі налічується 129 дітей-інвалідів, з них 34 дітям встановлено підгрупу А, яка дає право на призначення надбавки на догляд в розмірі 100% прожиткового мінімуму відповідного віку дитини. Органами соціального захисту населення нараховано та профінансовано допомоги на догляд за дітиною-інвалідом 770,9 тис. грн. (за відповідний період 2012 року сума виплаченої допомоги становила 635,8 тис. грн.)

У зв’язку з внесенням змін до ст. 18 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 02.07.2013 року, якими передбачено призначення допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, при розрахунку розміру допомоги до сукупного доходу дитини-інваліда, не включається державна соціальна допомога. Отже, розмір даної допомоги може бути збільшено до двох прожиткових мінімумів відповідного віку дитини. Оперативно і стовідсотково вирішуються питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації – протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією. Технічні та інші засоби реабілітації, призначені для безоплатного забезпечення дітей-інвалідів за рахунок коштів державного бюджету виготовляються, постачаються і ремонтуються підприємствами, які відповідають кваліфікаційним вимогам, установленим Мінсоцполітики. Облік дітей-інвалідів, які мають право на безоплатне забезпечення засобами реабілітації, ведуть органи соціального захисту населення, формуючи при цьому Централізований банк даних, куди вносять інформацію про особисті дані дитини-інваліда. В рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України вперше, за новим порядком, особи з обмеженими фізичними можливостями мали змогу отримати засоби реабілітації за індивідуальним замовленням, обравши необхідну модель та її виробника. Доставка засобів реабілітації здійснювалась сервісним центром безпосередньо до інваліда.

У зв’язку цим, в управліннях праці та соціального захисту населення, на сьогодні, відсутня черга для забезпечення засобами реабілітації. Через управління соцзахисту населення Прилуцької РДА у 2013 році 6 дітей-інвалідів отримали 7 засобів реабілітації. 10 дітей отримали направлення на отримання реабалтаційних послуг до Чернігівського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Президентом України В. Януковичем надано доручення Уряду невідкладно усунути несправедливість щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування, які водночас є інвалідами та збільшити на 894 грн щомісячний розмір соціальної допомоги для таких дітей (з 1944 до 2838 гривень для дітей віком до 6 років та з 2420 до 3314 гривень для дітей віком від 6 до 18 років).

На обліку в УСЗН Прилуцької РДА перебуває на обліку 54 дитини, які отримують допомогу на дітей під опікою та піклуванням. Станом на 01.09.2013 року нараховано та профінансовано допомоги на суму 749,7 тис. грн.

В Прилуцькому районі створено 17 прийомних сімей (проти 15 у 2012 році), в яких виховується 24 (проти 20 у 2012 році) дитини. При цьому грошове забезпечення батькам-вихователям становить 35% від двох прожиткових мінімумів відповідного віку дитини, яка виховується в прийомній сім’ї, та ДСД дітям, які знаходяться на вихованні у прийомній сім’ї в розмірі до двох прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку. Станом на 01.09.2013 року нараховано та профінансовано даного виду допомоги 519,3 тис. грн. (проти 425,1 тис. грн за відповідний період 2012 року).

Отже, основною метою нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича є збереження родинних стосунків, забезпечення виховання дітей з особливими потребами в сім’ях та створення належних умов для сімей, в яких виховуються діти.

За матеріалами управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/