back

Убережіть себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження й інших факторів зимової негоди

29 січня 2014

За прогнозами синоптиків морози протримаються в Україні ще понад тиждень. У такий період особливої турботи потребують незахищені верстви населення, зокрема люди без постійного місця проживання. Починаючи з 21 січня у зв'язку з різким похолоданням по всій Чернігівській області відкрилися пристосовані пункти обігріву. В якості тимчасових пунктів обігріву в населених пунктах району можуть бути використані лікарні: смт. Мала Дівиця, смт. Ладан та смт. Линовиця (цілодобово). В період з 08.00 до 18.00 з цією метою можна використати приміщення сільських, селищних рад. Отже, громадянам, що потерпають від сильних морозів, необхідно звернутись до приймальних відділень лікарень та в сільські (селищні) ради.

З метою обігріву, забезпечення гарячим харчуванням та напоями транзитних водіїв та пасажирів (на випадок снігових заметів) можна використати такі приватні заклади, що розташовані неподалік автошляхів: с. Заїзд Прилуцького району, кафе «Самовар», (напрямок на м.Київ); с. Сухополова Прилуцького району, кафе «Три сосни» (окружна дорога);

с. Сухополова Прилуцького району, кафе «Янтарь»; с. Боршна Прилуцького району, кафе-мотель «Борщна» (напрямок на смт. Срібне); с. Товкачівка, кафе «Лілія» (напрямок на м.Ніжин); с. Нова Гребля, кафе-магазин-бар (напрямок на смт. Пирятин).

Шановні громадяни, при погіршенні погодних умов відмовитесь від піших подорожей на далекі відстані, уникайте переохолодження організму. Радимо водіям транспортних засобів по можливості утримуватися від поїздок за умов засніженості доріг та ожеледі.

В умовах низьких температур слід ретельно підбирати одяг: не вдягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню кровообігу й швидкому замерзанню. Перенесення у руках важких предметів – сумок, кошиків тощо – сприяє з давленню судин рук, що сприяє їх швидкому замерзанню.

Попри розповсюджену у народі думку щодо вживання алкоголю для обігріву - благо, алкоголь сприяє розширенню судин та призводить до втрати тепла, що, в свою чергу, викликає швидке замерзання. Тому вживання алкогольних напоїв, під час сильних морозів, категорично заборонено.

Особливо треба берегтися від обмороження кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.

Відділ з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними

органами, оборонної і мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/