back

31 січня 2014

Прийняли Заяву про суспільно-політичну ситуацію, затвердили районний бюджет на 2014 рік, визначились з рішеннями по всіх питаннях порядку денного

31 січня за головування голови районної ради Лариси Татарченко відбулася 28 (позачергова) сесія районної ради.

Участь у пленарному засіданні взяли: голова райдержадміністрації Олег Власенко, народний депутат України Микола Рудьковський, депутат обласної ради Ніна Косенко, 59 депутатів районної ради, запрошені керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб, сільські, селищні голови, представники політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації.

На початку сесії присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих в ході громадянського протистояння в Києві.

Першим було розглянуто питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні, обговорення його тривало найбільший термін часу. Розпочала обговорення голова районної ради Лариса Татарченко, після неї виступив голова райдержадміністрації Олег Власенко, який зазначив, що непроста суспільно-політична ситуація зобов’язує усіх консолідуватися, і ці перші кроки, які зроблені (відставка Уряду, відміна законів 16 січня), зняли градус напруги. Керівник наголосив на двох пам’ятних і важливих датах української історії, які відзначаються в січні – День Соборності та Свободи України та День пам’яті героїв Крут, а отже суспільство з історичних подій минулого має зробити висновки, тому звернення депутатів районної ради, яке запропоновано прийняти до вищого керівництва держави, очільників сільських, селищних громад, має вирішити проблеми, які є в суспільстві.

Також перед прийняттям рішення виступили депутати. Член фракції ВО «Батьківщина» Лозовий О.М., охарактеризувавши хід подій в Києві від часу мирних акцій студентів, запропонував внести до заяви положення, яке пропонує повернення до Конституції 2004 року та засудження дій екстремістів, якими б ідеями вони не прикривалися.

Рішення по Заяві про суспільно-політичну ситуацію прийнято сесією одноголосно.

На пленарному засіданні виступив народний депутат України Микола Рудьковський, який висловив своє бачення суспільно-політичних процесів у державі, запропонував депутатам районної ради висловити свої міркування, щоб думки мешканців округу він міг представляти у Верховній Раді України. Зокрема, депутат зазначив, що його позиція - Україна має бути парламентсько-президентською республікою. А люди вийшли на майдан за справедливість. Політична криза засвідчила те, що треба міняти систему влади, проводити дочасні вибори парламенту і місцевих рад, перед цим провести референдум щодо форми правління та напряму шляху розвитку країни, можливо інших важливих питань. Депутат наголосив, що обурений побиттям студентів. І хоч зроблені перші кроки по врегулюванню ситуації, та відчувається, що цього вже недостатньо для повного шляху виходу з політичної кризи. Закон про амністію – це теж компроміс, хоч є питання і до нього.

В порядку обговорення виступу народного депутата та запитань до нього виступили депутати: Тютюнник І.В. (ВО «Свобода») Нестерко В.І. Головкін С.Д., Скалига М.А. (всі ВО «Батьківщина»).

В цілому обговорення питання щодо стану суспільно-політичної ситуації в Україні відбулося толерантно, виступи були виваженими.

Депутати оперативно прийняли рішення про районний бюджет на 2014 рік, так як він був детально обговорений на постійних комісіях та Президії районної ради.

Оперативно розглянули депутати й інші питання порядку денного, прийнявши по них відповідні рішення.

Заява депутатів Прилуцької районної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні

Ми, депутати Прилуцької районної ради занепокоєні суспільно – політичною ситуацією, що склалася в Україні і не можемо стояти осторонь від тих подій, в результаті яких пролилась кров наших громадян. Відчуваємо на собі напругу, яка перемістилася у регіони, стурбовані тим, що дана ситуація може призвести до делегітимізації влади.

В цих умовах закликаємо всі сторони конфлікту до стриманості, пошуку шляхів мирного врегулювання глибокої політичної кризи.

Підтримуємо перші спільні кроки влади та опозиції, спрямовані на стабілізацію політичної ситуації в країні. Тому, вважаємо, що саме сьогодні необхідно прийняти негайні, рішучі, ефективні міри спрямовані на виконання волі народу.

Звертаємося до Президента України з проханням вжити всіх заходів щодо зупинення насилля між протиборствуючими сторонами, зобов’язавши працівників правоохоронних органів діяти виключно в межах правового поля.

Звертаємося до Верховної Ради України розглянути питання щодо повернення до Конституції 2004 року.

Закликаємо всі політичні сили України, громадських діячів та громадян не порушувати Конституцію, не піддаватися на провокації, які ставлять під загрозу цілісність, суверенітет і незалежність нашої держави. Сподіваємося на вашу витримку, зваженість і мудрість в ім’я незалежності України, демократичного шляху її розвитку, дотримання прав і свобод людей.

Ми засуджуємо дії екстремістів, якими б ідеями вони не прикривалися.

Секрет успіху та виходу із політичної кризи – мирні переговори, в яких почутими мають бути усі сторони та думки.

Єдність нашої держави, гідне життя наших громадян варті того, щоб за це боротися в рамках законності та порядку.

Ми підтримуємо заяву депутатів Чернігівської обласної ради з приводу ситуації, що склалася в країні і звертаємося до всіх органів місцевого самоврядування району, жителів Прилуччини щодо підтримки нашої позиції викладеної в даній заяві.

Прийнято на двадцять восьмій (позачерговій)

сесії районної ради 6 скликання

31 січня 2014 року

https://legalaid.gov.ua/