back

21 травня 2014

Що варто знати про позачергові вибори Президента України

Вибори на Чернігівщині

Станом на 13 травня 2014 року в області зареєстровано 863,4 тисячі виборців. Для проведення позачергових виборів використовуються шість територіальних виборчих округів № 208-213.

У Чернігівській області утворено:

- 6 окружних виборчих комісій;

- 1102 виборчі дільниці, з яких 1058 — звичайні та 44 — спеціальні.

За кількістю виборців в області налічується:

- 581 мала виборча дільниця (до 500 виборців);

- 300 середніх (від 500 до 1500 виборців);

- 223 великих (від 1500 до 2500 виборців).

Щодо списків виборців

Повідомлення виборців про час і місце голосування здійснюється не пізніше, ніж за 7 днів до дня голосування (до 17 травня включно).

Звернення з заявою до дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці або до органу ведення Державного реєстру виборців щодо помилок у попередньому списку виборців має бути подано не пізніш як за п’ять днів до дня виборів (до 19 травня включно).

Звернення до відповідного органу Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси — не пізніш як за п’ять днів до дня виборів (до 19 травня включно) Подання до дільничної виборчої комісії поштою або через інших осіб власноручно написаної заяви з проханням забезпечити голосування за місцем перебування (до заяви додається довідка медичної установи про стан здоров’я) подається не пізніше 20:00 год. останньої п’ятниці перед днем виборів — до 20:00 год. 23 травня ц. р.

Коли відбуватимуться вибори

Голосування відбуватиметься 25 травня з 8:00 год. до 20:00 год.

Хто має право голосу

Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документом, який підтверджує громадянство України, є:

- паспорт громадянина України;

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

- дипломатичний паспорт;

- службовий паспорт;

- військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);

- тимчасове посвідчення громадянина України.

Кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

Кожен виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.

Про виборчий бюлетень

До виборчого бюлетеня для голосування в день виборів вносяться відомості в алфавітному порядку за прізвищами зареєстрованих кандидатів на пост Президента України із зазначенням прізвищ, імен, по батькові, року народження, місця проживання, місця роботи (занять), посади, партійності кандидата та суб’єкта висунення кандидата. Ліворуч, напроти відомостей про кожного кандидата, розташовується порожній квадрат.

Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.

Виборець не має права передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає бюлетені), заохочення або змушування шляхом підкупу, погроз або іншим способом виборців до передачі бюлетеня іншим особам забороняється.

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата на пост Президента України, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата.

Виборець опускає заповнений виборчий бюлетень у виборчу скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.

https://legalaid.gov.ua/