back

18 червня 2014

Заробітна плата в «конвертах», що поганого?

Важливою складовою у динаміці розвитку економіки району, збільшенні надходжень до бюджету та реальними кроками соціального захисту громадян є підвищення рівня заробітної плати працюючим та легалізація трудових відносин.

За нинішніх реалій, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема, і нелегальної.

Найпоширеніша форма нелегальної зайнятості - використання робочої сили без оформлення трудового договору між підприємцем - фізичною особою і найманим працівником і в останні роки ця тенденція не спинилася і значна частка працівників фактично нелегально працює в приватних підприємців, фермерів, на будовах та в дрібних майстернях, на ринках, наданні тих чи інших послуг. Таким чином приватні підприємці ухиляються від оподаткування своїх реальних прибутків, а також фактичних заробітків та різних доплат найманим працівникам через видачу зарплати в так званих “конвертах”, поза відомістю, без сплати податків, платежів до державного і місцевих бюджетів, єдиного соціального внеску.

А від байдужості і мовчазної згоди кожен "трудовий нелегал" втрачає:

- при досягненні пенсійного віку трудову пенсію, а при роботі без договору - весь трудовий стаж;

- відпускні за час щорічної відпустки і, відповідно, саму відпустку, що визначено законодавством України;

- грошову компенсацію за невикористану відпустку;

- суму індексації заробітної плати у зв'язку із зростанням цін;

- доплату за роботу в нічний час, за понаднормову роботу і роботу у святкові дні;

- допомогу по тимчасовій непрацездатності у випадку хвороби, а жінки допомогу по вагітності і пологах отримують в мінімальному розмірі;

- щомісячну компенсацію збитку у випадку трудового каліцтва або професійного захворювання, а також одноразову допомогу (у тому числі родині у випадку смерті працівника);

- вихідну допомогу (середньомісячну зарплату) при звільненні через скорочення штатів;

- допомогу по безробіттю, розмір якої залежить від офіційного заробітку;

- будь-яку можливість повернути через суд належні вам суми, компенсації і взагалі висунути претензії роботодавцеві, тому що ви працюєте як нелегал або наймит.

У зв’язку з цим хотілось би зауважити, що кожному працівнику та роботодавцю - підприємцю корисно знати, що їхні трудові взаємовідносини регулюються ст.24-1 КЗпП. Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен, хто наймається на роботу, має пам'ятати, що неоформлений трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника.

Суб'єктам господарювання теж слід пам'ятати: - використання нелегальної робочої сили, неоформлення трудових відносин або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найманим працівником - це порушення трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Роботодавцям слід серйозно замислитися над цією проблемою і там, де ще має місце нелегальне, приховане використання робочої сили не чекати рейдів робочої групи з питань легалізації чи інших контролюючих органів, а оформити працівників та зареєструвати договори у службі зайнятості.

Тож, шановні громадяни, захистіть себе - працюйте та отримуйте зарплату легально!



Районна робоча група з питань легалізації виплати

заробітної плати та зайнятості населення

https://legalaid.gov.ua/