15 січня 2019

 

Семінар "Професійне самовизначення сучасної молоді як соціокультурний процес" 

 

Finance.ua запрошує студентів до участі у Scholarship

2 вересня стартує Scholarship від Finance.ua – соціальний конкурс для студентів по всій Україні. Участь у заході безкоштовна.

Переможець отримає грант на навчання у розмірі 18 000 гривень, а також можливість відвідати щорічну конференцію для спеціалістів з банківських технологій FinRetail 2019.

Роботи учасників оцінюватимуть головні редактори сайтів, які підвищують фінансову грамотність українців – Finance.ua та Minfin com ua, а також представники найбільшого банку країни “ПриватБанк”, МФО “Швидко Займ” та Всеукраїнської Асоціації Фінансових Компаній.

Початок конкурсу – 2 вересня 2019 року. Кінець прийому робіт – 1 листопада 2019 року. Урочисте нагородження відбудеться у рамках FinRetail 2019.

Детальніше про правила участі, основні вимоги та виграш – на сайті Scholarship від Finance.ua https://finance.ua/ua/scholarship.

 

Бізнес-школа

Конференція_Розумовські зустрічі

Запрошуємо держслужбовців до онлайн-опитування

 

У рамках виконання Плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2019-2021 роки запрошуємо державних службовців взяти участь в онлайн-опитуванні за посиланням http://sociology.org.ua/index.php/888992 (або за коротким посиланням http://bit.ly/21pJE8r).

Лист облдержадміністрації про онлайн-опитування

Про випалювання стерні,  пожнивних решток та сухої рослинності

Нагадуємо, що недотримання правил пожежної безпеки (випалювання стерні, пожнивних решток та сухостою, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок) у цей період може стати причиною масштабних пожеж.

Основними причинами виникнення пожеж в агропромисловому комплексі є сукупність погодних факторів, недотримання вимог правил пожежної безпеки та планів дій щодо пожежного захисту сільгоспугідь, лісів та торфовищ у літньо-осінній пожежонебезпечний період.

Звертаємо особливу увагу на те, що спалювання пожнивних решток –

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків на полях, уздовж доріг, лісосмуг забруднює повітря на величезних просторах, а також може призвести до пожеж у лісах, на присадибних ділянках, при цьому виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, значного задимлення автошляхів, що завдає великої шкоди природному середовищу та життю і здоров’ю людини.

Альтернативою бездумному спалюванню соломи та післяжнивних решток може стати застосування їх в якості органічних добрив або виробництво солом’яних пелет і спалювання їх для одержання теплової енергії, що може бути використана для потреб господарства.

Альтернативою бездумному спалюванню може стати також використання біодеструкторів стерні, які прискорюють утворення гумусу та покращують якість ґрунтів.

Чинним законодавством України передбачені можливість та умови випалу сухої рослинності, а також відповідальність за їх порушення. Про це йдеться у пунктах «б», ст.91 (обов’язки власників земельних ділянок) Земельного кодексу України, ст.96 (обов’язки землекористувачів), які зобов’язують користувачів та власників дотримуватись вимог законодавства про охорону довкілля, а ст. 211 передбачає відповідальність за порушення земельного законодавства. Статтею 56 Закону України "Про охорону земель" передбачено, що юридичні і фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про охорону земель, несуть відповідальність згідно із законом. Застосування заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

З метою недопущення виникнення пожеж необхідно:

  • провести інструктивні наради з керівниками, головними інженерами, механіками, бригадирами тракторних бригад сільгосппідприємств щодо забезпечення пожежної безпеки на період заготівлі грубих кормів та збирання врожаю;
  • забезпечити сертифікованими вогнегасниками об’єкти сільськогосподарського виробництва, провести роботу щодо вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій зерноскладів і складів грубих кормів;
  • скласти та затвердити схематичні плани протипожежного захисту врожаю, на яких нанести: смуги прокосів, місця розміщення зернотоків, зерноскладів, польових станів, скиртування грубих кормів, місць встановлення знаків пожежної безпеки, тракторів з плугами, перекриття тимчасових доріг тощо;
  • поновити мінералізовані смуги, систему протипожежних бар’єрів, канав у лісових масивах, відновити, обладнати та привести у відповідність протипожежне водопостачання, підготувати для забору води всі наявні водонапірні башти, пожежні водоймища і пірси, інші інженерно-технічні споруди протипожежного призначення та під’їзні дороги до них;
  • організувати патрулювання пожежонебезпечних сільгоспугідь, ділянок лісових масивів, із залученням до цієї роботи громадських організацій та населення, забезпечити їх засобами наглядної протипожежної агітації та знаками попереджувального характеру.

 

За інформацією відділу економіки та агропромислового

розвитку райдержадміністрації

 

Як діяти пасічнику,

(алгоритм дій), якщо сталося отруєння бджіл

Якщо пасічник хоче відшкодувати заподіяні йому збитки то він повинен діяти швидко й оперативно. Адже через 3-4 дні слідів отрутохімікатів у відібраному матеріалі вже можна не знайти.

Терміново звернутись на 102 до місцевого відділу Національної поліції із заявою про масову загибель бджіл. Працівники поліції повинні виїхати на місце і зафіксувати факт загибелі бджіл.

Звернутись до місцевої влади (сільського чи селищного голови) офіційно з письмовою заявою про отруєння бджіл з проханням про створення комісії. Голова письмовим розпорядженням створює комісію, яка оглядає пасіку, виявляє причини загибелі бджіл, ймовірних підозрюваних осіб в загибелі бджіл, оцінює розміри збитків.

До складу комісії залучають депутатів місцевої ради, представників Держпродспоживслужби, товариства бджолярів, відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації. Дані особи можуть бути залучені в якості свідків в суді.

У акті комісія зазначає де, коли, в який час, за якої температури, якою отрутою оброблялась культура, фазу розвитку рослин, характер загибелі бджіл (поодиноке чи масове), ступінь ураження у відсотках і силу сімей після отруєння.

Бажано щоб при обстеженні був присутній сам фермер чи його представник.

Після обстеження пасіки потрібно обов’язково оглянути поле, яке оброблялось і відібрати зразки рослин, про що складається відповідний акт.

Проби рослин з поля, де проводився обробіток, разом з відповідним актом направляють в акредитовану лабораторію. Інформацію про те, кому належить оброблене пестицидами поле, його площа, яка культура посіяна на полі та на якій відстані поле знаходиться від пасіки, можна отримати у місцевій сільській раді.

Доказом того, що господарство використовувало для обробітку сільськогосподарських угідь той чи інший препарат слугує журнал хімічної обробки посівів, який має обов’язково заповнюватися агрономом або відповідальною особою у господарстві та каністри із залишками препарату (при їх наявності).

Слід констатувати чи попереджались пасічники відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» не пізніше ніж за 3 дні.

Однією із важливих умов під час розгляду спірних питань є реєстрація та паспортизація пасік в районних державних лікарнях ветеринарної медицини, а також відповідно до вимог ст. 13 Закону України ″Про бджільництво″ − пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у сільських, селищних радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики.

Реєстрація пасіки є обов’язковою, тому, що в суді буде тяжко довести, що бджоли загинули саме в результаті обробітку, а не від хвороби.

Комісійно відбирати проби. Методичні рекомендації щодо правильності відбору надають фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Обов’язковою умовою має бути акт відбору та відбір контрольних зразків не пізніше двох діб від моменту потрави.

Патологічний матеріал для дослідження повинен мати супровідний лист, підписаний ветеринарним спеціалістом, який відбирав і запаковував проби. В листі зазначають назву господарства (прізвище, ім’я та по батькові власника пасіки, адресу, номер пасіки, кількість вуликів та кількість відібраних проб, характерні ознаки захворювання та мету дослідження). При підозрі на отруєння до листа додається акт або копія акта комісії, яка обстежувала пасіку та відбирала матеріал. У супровідному листі бажано зазначити на який отрутохімікат слід провести дослідження. Супровідний лист повинен мати штамп державної установи ветеринарної медицини.

Направляти зазначені зразки разом із супровідним листом та актом відбору рекомендується до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ, вул. Донецька, 30, тел.: 044-243-37-54 та 044-243-37-55); Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу при НУБіП України
(м. Київ, тел.: 044-526-45-02 та 044-527-89-43); Інституту токсикології
ім. Ведмідя,
 (м. Київ, вул. Герої оборони, 6, тел.: 044-526-97-00 та 
044-526-96-45).

Термін доставки проб не повинен перевищувати 1-2 доби від часу відбору при умові зберігання та доставки в холодильнику або термосі з льодом. При цьому слід вказувати у супровідних документах діючу речовину.

Акт комісії та експертиза лабораторії, яку планується дослідити – це основні документи для розгляду в суді.

Якщо ж висновком експертизи буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між обробкою поля та загибеллю бджіл від дії визначеного отрутохімікату слід робити наступні дії:

  1. маючи акти і дані лабораторних досліджень, що підтверджують факт отруєння, визначають отруту, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків;
  2. якщо відповідач не погоджується на добровільне відшкодування збитків - передати справу до суду.

Для цього необхідно:

 Подати позовну заяву до суду, до якої слід додати копії:

  • розпорядження сільського чи міського голови про створення комісії;
  • акти комісії;
  • результати лабораторного дослідження;
  • довідку з сільської (селищної) ради (можна товариства пасічників) про те скільки бджолиних сімей пасічник має на своїй пасіці;
  • довідку про вартість бджолосімей на день отруєння (видається товариством пасічників);
  • список свідків та експертів.

Оскільки колективних заяв суд не приймає, позовну заяву в суд треба подати кожному пасічнику в індивідуальному порядку.

Тільки за рішенням суду можна притягнути того чи іншого суб’єкта господарювання до відповідальності та відшкодувати збитки.

Вихід із цієї ситуації полягає в налагоджені дружніх, толерантних взаємовідносин між агроформуваннями та бджолярами, в суворому дотриманні вимог чинного законодавства.

 

За інформацією відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації

тел. для довідок  0665996007 Ольга Євтушенко

Про запровадження Порядку проведення професійної атестації осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем

Відповідно до Законів України «Про енергетичну ефективність будівель», «Про вищу освіту», Постанови Кабінету Міністрів України від  26 липня 2018 року за №605 «Про запровадження Порядку проведення професійної атестації осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем», Угоди між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», «Про співробітництво щодо створення атестаційних комісій, що будуть проводити професійну атестацію осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем, в Інституті енергозбереження та енергоменеджменту створено атестаційну комісію.

         Метою професійної атестації спеціалістів є визначення фактичної відповідності підготовки кандидатів кваліфікаційним вимогам до осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель і споруд.

         Професійна атестація здійснюється атестаційною комісією за двома напрямами: «Сертифікація енергетичної ефективності будівель» та «Обстеження інженерних систем» шляхом проходження кандидатами відповідного письмового кваліфікаційного іспиту й завершується видачею кваліфікаційного атестату встановленого зразка про право провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель і споруд.

         Інформація про атестованих фахівців вноситься до Державного реєстру енергоаудиторів України. При необхідності, кандидати можуть пройти підготовку на «Курсах кваліфікації спеціалістів, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем».

         Також в інституті енергозбереження та енергоменеджменту на основі Центру підготовки енергоменеджерів діють курси підвищення кваліфікації за програмами «Енергетичний аудит» та «Енергетичний менеджмент». Після проходження навчання та успішного тестування, слухачам цих курсів видаються Свідоцтва про підвищення кваліфікації типового зразка затвердженого МОН України.

         Навчальний процес для слухачів курсів здійснюється висококваліфікованими викладачами КПІ ім. Ігоря Сікорського з великим досвідом викладацької роботи, які також є досвідченими спеціалістами у сферах енергетики, енергоефективності та енергоменеджменту.

         Перелік осіб, що мають намір отримати кваліфікаційний атестат про право провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель і споруд, а такоож підвищити рівень кваліфікації за програмами «Енергетичний аудит» та «Енергетичний менеджмент» необхідно надіслати за адресою: вул. Борщагівська, 115, корпус 22, кім. 310, КПІ ім. Сікорського, м. Київ, 03056; електронні адреси: [email protected]; [email protected]

Контактні телефони, у разі виникнення питань:

(044)204 86 07; (044)204 86 43

ЗВЕРНЕННЯ

Прилуцького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

У цьому році Фонд соціального страхування України проводить VII Всеукраїнську спартакіаду «Сила духу», учасниками якої є люди, які потерпіли внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у тому числі і інваліди внаслідок трудового каліцтва.

Спартакіада проводиться щорічно з метою пропаганди фізичної культури та спорту серед потерпілих на виробництві, залучення їх до активного життя, підтримки у них цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури та спорту, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості до проблем потерпілих на виробництві.

Змагання проводяться з таких видів спорту: армспорт; бомбаскет; гирьовий спорт; дартс; настільний теніс; шахи.

Відбірні змагання спартакіади в Чернігівській області будуть проводитись 20 червня 2019 року в м. Чернігів.

Запрошуємо потерпілих на виробництві, які обліковуються у Прилуцькому відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, взяти участь у відбірних змаганнях. Звертатись до Павлік Людмили Анатоліївни за телефонами (04637) 3-15-53, 095 538-54-44.

Переможці відбірних змагань візьмуть участь у фінальних змаганнях, які пройдуть з 18 по 20 вересня 2019 року в м. Ужгород.

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини та довкілля бур’ян

По зовнішньому вигляду нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти.

Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-300 насінин, добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тис. насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тис. насінин.

Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками (талими водами навесні, по струмках, ярах, річках). Розповсюдженню бур’яну сприяють: вітер, транспорт (колеса автомашин, тракторів і інших транспортних засобів), взуття людей, до якого насіння прилипає разом із ґрунтом.

Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

Шкодочинність A. artemisiifolia в районах масового поширення винятково велика. Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення їх врожаю, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я людей.

Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується. Під час збирання врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур (соняшник, коноплі, люцерна, насінники овочевих) у нього потрапляє насіння амброзії, відокремити яке досить важко. В таких випадках необхідні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу.

При засміченні посівів багаторічних трав (конюшини, люцерни й ін.) і однорічних трав на зелений корм, а також луків і пасовищ якість корму, що заготовлюється, знижується.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз або «сінну пропасницю». У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

На всі виявлені вогнища амброзії полинолистої запроваджено карантинні режими.

Заходи боротьби.

Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:

  • узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;
  • пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км);
  • сільськогосподарських угідь.

Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. На землях дуже засмічених амброзією, кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де, за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %.

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо. Можна також використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

А на великих площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Для знищення амброзії полинолистої підходять препарати на основі солей гліфосату (Буран, Вулкан плюс, Торнадо, Ураган Форте, Нобль, Раундап Екстра), сульфонілсечовини (Тритон, Конус, Міранда), прометрину (ґрунтовий гербіцид Сегмент). Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.

 

За інформацією відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації

До уваги громадян!

 

«28» травня 2019 року у приміщенні Прилуцької міської ради (мала зала), за адресою: вул. Незалежності, 82, м.Прилуки, відбудеться виїзний особистий прийом громадян, який проводитиме начальник Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області Лук’янець Ксенія Вікторівна.   

Часи прийому від  11.00  до 13.00.

За детальною інформацією звертатись за телефоном: (04637) 3-52-86.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Під час проведення весняно-польових робіт та робіт зі збирання врожаю в  агропромисловому комплексі України значно зростають обсяги та інтенсивність виконання відповідних технологічних операцій, пов'язаних з посівною кампанією, зокрема, зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, в т.ч. за рахунок тимчасово залучених, збільшується кількість задіяної техніки, тривалість сільськогосподарських робіт протягом доби тощо.

За результатами проведеного аналізу виробничого травматизму зі смертельними наслідками за останні три роки більше половини кількості потерпілих отримали травми під час вирощування зернових, технічних та інших культур.

На березень-серпень припадає близько 65 відсотків важко травмованих, у т.ч. зі смертельними наслідками серед загальної кількості потерпілих у сільському господарстві.

Найчастіше (понад 60 відсотків) нещасні випадки трапляються безпосередньо на полях та дорогах.

З аналізу актів розслідування нещасних випадків за формою Н-1 з'ясовано, що серед причин виробничих травм, які призвели до летальних наслідків, основними були:

порушення Правил дорожнього руху (близько 30% від загальної кількості порушень);

порушення трудової і виробничої дисципліни (близько 25% від загальної кількості порушень);

порушення вимог безпеки праці під час експлуатації транспортних засобів та обладнання (понад 15% від загальної кількості порушень).

Серед інших причин нещасних випадків стали допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, а також численні технічні причини: конструктивні недоліки, недосконалість технологічних процесів, незадовільний технічний стан машин, сільськогосподарської техніки і обладнання тощо.

Виходячи з аналізу причин і обставин виробничого травматизму за останні три роки та враховуючи рекомендації комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, ефективними заходами профілактики можуть стати:

посилення трудової та виробничої дисципліни;

належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

забезпечення безпечної експлуатації машин, сільськогосподарської техніки та виробничого обладнання;

передбачення технологічної перерви для працівників протягом 20-30 хвилин після кожних 3-4 годин роботи зі встановленням оптимального графіку обідньої перерви;

забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту;

проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників;

забезпечення ефективного та дієвого контролю за станом охорони праці;

дотримання Правил дорожнього руху тощо.

Зазначені та подібні заходи не вимагають від власників підприємств значних фінансових, трудових, матеріальних витрат, в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров'я працюючих, зменшенню матеріальних і моральних збитків.

Ми всі завжди повинні пам’ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправити смерті людини.

                                За інформацією відділу економіки та агропромислового

розвитку райдержадміністрації

Обережно підробка!

У розпал весняних робіт на присадибних та дачних ділянках традиційно постає питання, де купити оригінальні засоби захисту рослин. На ринку дрібнофасованих ЗЗР представлені різні фірми-виробники і дистриб’ютори. З огляду на високий попит водночас із торгівлею доброякісною продукцією процвітає торгівля фальсифікатом.          Фальсифіковані пестициди - це продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України "Про пестициди і агрохімікати", "Про захист рослин" та низкою нормативно-правових актів. Згідно з чинним законодавством, реалізовуватися препарати повинні тільки ті, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні », та в свою чергу дозволені для роздрібного продажу населенню. Такі препарати проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки.

На жаль, багато покупців з різних причин (особливо значно нижча ціна) віддають перевагу підробкам.

Купуючи фальсифікат, Ви наражаєтесь на значні ризики, а саме:

  • забруднення продуктів харчування небезпечними речовинами;
  • забруднення грунту, води;
  • вплив на здоров’я працюючих;
  • часткова або повна втрата врожаю.

Купуючи препарати, звертайте особливу увагу на інформацію на упаковці. На ній обов’язково має бути вказано назву препарату, діючу речовину, номер ТУ або ДСТУ, номер партії, масу або вагу препарату, дату виготовлення, термін придатності, назву фірми-виробника і фірми-фасувальника, адресу й телефон фірми виробника, культури і об’єкти, для яких призначено препарат, спосіб і норму витрати, термін очікування, запобіжні заходи при роботі з препаратом.

Щоб уникнути придбання фальсифікованого продукту, радимо купувати препарати у спеціалізованих магазинах з продажу засобів захисту рослин.

 У разі виникнення сумнівів щодо оригінальності продукції, обов’язково зберігайте касовий чек та упаковку від використаного препарату. Чек – це документ, який потім можна пред’явити в будь-яку інстанцію, щоб довести свою правоту. Не соромтеся поцікавитися у продавців наявністю Сертифікату на препарат (номер партії на сертифікаті повинен збігатися з номером на упаковці).

Отже будьте пильними і звертайте увагу на те, що купуєте !!!

Пам’ятайте: фальсифіковані пестициди шкідливі для Вашого здоров’я та  небезпечні для довкілля !!!

 

Бажаємо вдалих покупок!

«СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ – ШКОДА ДОВКІЛЛЮ»

            З настанням весни населені пункти потерпають від диму та вогнищ. Спалення листя вже стало невід’ємною ознакою цього періоду. Однак мало хто знає, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

            Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах,  тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості грунту, спричинення різноманітних захворювань.

            Згідно з Правилами утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктів України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10 квітня 2006 року, спалювати листя, суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

            Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (Мінприроди України).

            Однак, на даний час вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

            Крім того, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проводяться рейдові перевірки з метою недопущення та припинення спалювання решток сухої рослинності, порубочних решток та сміття.

            За спалювання сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виникає адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

                                                                                  За інформацією відділу економіки

                                                                                  та агропромислового розвитку

                                                                                  райдержадміністрації

Оголошення До відома агроформувань

Прилуцький Центр пробації.docx

До уваги суб’єктів господарювання !

 

Повідомляємо про можливість одержання «Гранту на створення потужностей із переробки фруктів», що реалізується проектом Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного сільського розвитку», що здійснюється компанією «Кімонікс Інтернешл Інк».

До подачі заявки на одержання гранту запрошуються малі та середні агропідприємства. Грант спрямований на поліпшення існуючих або створення нових сучасних потужностей для переробки фруктів, а також на розширення ринків та обсягів збуту фруктів і продуктів їх переробки зі збільшеною доданою вартістю та сприяє:

  • створення доданої вартості як результат впровадження сучасних або покращення існуючих технологій;
  • збільшення частки продукції, що експортується щонайменше на 30%;
  • впровадження міжнародних стандартів НАССР; (Проект надасть допомогу у впровадженні міжнародних стандартів через залучення консультантів, що підготують компанію до сертифікації, компанія в свою чергу бере на себе зобов’язання самостійно пройти та оплатити сертифікацію протягом року);
  • залучення додаткових інвестицій (власні кошти; зовнішні інвестиції; кошти програм державної підтримки та місцевих бюджетів; донорського співфінансування, крім коштів USAID), лізингу або кредитів для придбання нового обладнання для покращення переробки  фруктів у розмірі не менше 50% загального бюджету проекту.

Усі питання щодо цього конкурсу та заявки (технічну пропозицію, бюджет і супровідні документи) слід подавати в електронному форматі на адресу [email protected] із зазначенням «RFA-09» у темі листа. Заявки мають бути подані не пізніше 18.00, 18 січня  2019 року.

 

Графік

виїзду керівництва Прилуцької місцевої прокуратури

для здійснення особистого прийому громадян

на січень 2019 року

 

Посадова особа прокуратури, що здійснюватиме прийом громадян

Дні прийому

Години прийому

Населений пункт, селищна рада

Відмітка про виконання

Керівник

місцевої прокуратури

ЗАРІЧАНСЬКИЙ Б.Г.

22.01.2019

з 11 00

приміщення Заїздської сільської ради

Прилуцького району

 

Перший заступник керівника

ВАКУЛЕНКО А.М.

28.01.2019

з 12 00

приміщення

Малодівицької

селищної ради Прилуцького району

 

Заступник керівника ДЯТЕЛ В.С.

23.01.2019

з 11 00

приміщення Ладанської селищної ради Прилуцького району

 

Заступник керівника

МИХАЙЛЕНКО І.Ф.

29.01.2019

з 15 00

Срібнянський відділ

Прилуцької місцевої прокуратури

 

 

https://legalaid.gov.ua/